Ons gamma

Ik hou van natuurlijke zuivere wijnen die gemaakt zijn om samen met vrienden van te genieten. Niet om te speculeren of te snobben. Wijn die jong niet lekker is, wordt dat later ook niet. Ik zoek wijn die alleen van druivensap wordt gemaakt. Natuurlijk gemaakt, en niet van hout of van sulfiet.

De meeste wijn wordt bedacht in een laboratorium en gemaakt in een soort fabriek. Marketeers voelen in de markt wat de smaak van het grote publiek is: iets meer zoet, een vleugje meer zuidvrucht, een tikkeltje hout. Het kan allemaal en aldus wordt de wijn gemaakt. Technisch vaak goed, maar zielloos.

De basissmaken zoet, zuur en bitter worden in dat soort wijn geconstrueerd. Er wordt, om de gewenste smaak te krijgen, naar hartelust aangezuurd, afgebitterd en aangezoet. Suiker wordt ook gebruikt ter verhoging van de alcoholgraad (chaptalisatie). Bijna nergens mag het, maar suikerproducenten hebben hun jaarlijkse verkoophausse altijd vlak voor de oogsttijd. En dan heb je nog de geur- en smaakstoffen op zichzelf: beetje exotisch fruit, beetje zwarte bes...

Wettelijk mogen er in wijn, naast druivensap, zo'n 60 additieven worden gebruikt die niets met wijn te maken hebben. De al genoemden, maar ook zwavel, industriële gist, vitaminen, enzymen, etc. En niet speciaal door armere of kleinere wijnboeren. Nee, integendeel, vaak geldt helaas: hoe duurder de wijn, hoe groter de kans op geknoei. Werkelijk iedereen, op een handjevol uitzonderingen na, gebruikt veel van deze additieven.

Dit moet niet zo. Er zijn grofweg twee groepen wijnboeren die een andere weg inslaan: de biologisch werkende wijnboeren en de natuurlijk werkenden. En dan heb je nog wijnboeren die weten dat er geld is te verdienen met het label 'milieu', en dus propageren milieubewust te werken, maar ondertussen gewoon doorgaan zoals vroeger.

De bio's zijn nogal eens mensen die niet in de eerste plaats van wijn houden maar wel van de natuur. Het begrip biologisch slaat uitsluitend op de manier van werken in de wijngaard (geen of weinig chemicaliën), en niet op het wijnmaken zelf. Uiteraard zijn er, zoals bij alle vaklui, goede en slechte bio-wijnboeren, maar persoonlijk kan biologische wijn mij niet altijd bekoren.

De natuurlijk werkenden zijn mensen die lekkere wijn met karakter willen maken en die hebben ontdekt dat dit alleen maar kan als je de natuur in het hele wijnmaakproces zijn eigen gang laat gaan, zowel in de wijngaard als bij het wijnmaken. Zij houden in de eerste plaats van wijn.

Naar die natuurlijke wijn ben ik op zoek. Maar er zijn tussen de uitersten allerlei gradaties. Er zijn ook wijnboeren die nog 'op weg zijn', maar ook al heel lekkere wijn maken. Die wijnen heb ik ook in huis.

Onze wijnen smaken zuiver, ze weerspiegelen de eigenschappen van de wijnboer en zijn terroir, ze hebben persoonlijkheid. Nooit meer branderige kelen of magen, nooit meer bonkende hoofdpijn van de suiker, de zwavel of andere toevoegingen.

Je zal gauw merken dat onze wijn gemakkelijk drinkt en naar meer smaakt... Volgens de geneeskunde is natuurlijke wijn zeer gezond voor de mens. We leven langer en beter als we dagelijks 2 glaasjes rode wijn nuttigen. De wijn beschermt ons tegen hart- en vaatziektes en kankers.

Jouw wijncoach Nathalie

 

De natuur.
Niet meer, niet minder.